Aktuality

Aj stromy majú svoj deň

poradna

Deň stromov, majestátnych, tichých krásavcov rôznych druhov, ktorí nám nielen skrášľujú naše životné prostredie, ale tvoria veľmi dôležitú súčasť našich životov tým, že čistia vzduch, si na Slovensku pripomíname 29. apríla.

V Zlatých Moravciach sa tento deň podčiarkol výsadbou zhruba 20 – tich nových stromov na zlatomoraveckých sídliskách, pod čo sa podpísali Záhradnícke služby mesta. Pri prechádzkach tak môžete vidieť stredne veľký okrasný strom Jaseňovec metlinatý (Koelreuteria paniculata), ďalej Orech čierny (Juglans negra), okrasné jablone, či kríky ako je Jalovec obecný/Borievka obyčajná (Juniperus communis) a Vtáčí zob obyčajný (Ligustrum vulgare). Okrem nich pribudlo aj 48 kusov ihličnatých stromov (smrekov), ktoré vysadili po miestnych školách ešte z príležitosti Dňa Zeme, ktorý pripadá na 22. apríl.

V Zlatých Moravciach máme podľa slov Mariana Tomajku vyše 10 000 stromov, postupne sa v prípade ich výrubu uskutočňuje náhradná výsadba.

V tejto uponáhľanej dobe si častokrát ani neuvedomíme, prípadne nevieme, že tu máme stromy, ktoré môžeme považovať za vzácne. Sú to napríklad Magnólie hviezdokveté, Kryptomérie japonské alebo Metasekvoje čínske, pochádzajúce z treťohôr. Metasekvoja bola objavená v Číne okolo roku 1950. Na Slovensko ju doviezol dendrológ a bývalý riaditeľ Arboréta Tesárske Mlyňany Dr. h. c. Doc. Ing. František Benčať, DrSc. Tento strom sa pred 20 – timi rokmi rozmnožil a aktuálne ich máme v počte päť kusov vysadených pred Okresným úradom.

Ďalším zástupcom pochádzajúcim z treťohôr, ktorého nájdete aj u nás, je Ginko dvojlaločné (biloba). Zvláštnosťou je, že napriek tomu, že má listy, patrí medzi ihličnaté stromy, čo nám ozrejmil pán Tomajko.

Dolu mestom sa ťahajú Sofori japonské, ktoré sa sadili ešte za monarchie pred vyše 80 – timi rokmi, po rekonštrukcii ulice. Jeden z ukážkových a krásnych exemplárov sa nachádza pri farskom kostole sv. Michala Archanjela. Najstarším stromom je už známa vysoko čnejúca a šírkou ohurujúca dominanta nášho mesta Platan javorolistý tróniaci v blízkosti pošty. Okolo 90 až 100 rokov majú pri cintoríne a Sládkovičovej ulici sa nachádzajúce Pagaštany konské, ktoré pomaly, ale isto, dosluhujú aj vďaka chorobám, ktorými trpia a s ktorými sa stromy nedokážu vysporiadať. Aj z toho dôvodu sa podsádzajú a budú nahradené platanmi.

Stromy nás upokojujú, naše oči pohládzajú svojou rôznorodosťou a dušu veľkými dávkami energie, nemali by sme ich brať ako niečo úplne samozrejmé. Preto na ich dôležitosť myslime stále, nielen v deň, ktorý je im venovaný.

M. Petrovičová


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button